PCOS en hoge leverwaarden


Ik heb zelf PCOS. Daarnaast heb ik al een geruime tijd last van schommelende leverwaarden. Soms best hoog. Ik ben ervan overtuigd dat dit een verband heeft met PCOS. De artsen waar ik ben geweest (huisartsen, internist en gynaecologen) snappen niet wat de oorzaak daarvan is. Vandaar dat ik zelf onderzoek heb gedaan.
Ik ben erg benieuwd of er nog meer mensen zijn bij wie PCOS geconstateerd is en die ook hoge leverwaarden hebben. Mijn theorie hierover luidt als volgt;

Hoge leverwaarden hangen samen met insulineresistentie

Iedereen neemt dagelijks via de voeding een hoeveelheid glucose (= suiker) op in zijn/haar lichaam. Deze glucose wordt door de cellen van het lichaam verbrand en omgezet in energie. Naast glucose zijn ook de vetten en de eiwitten een bron van energie voor het menselijke lichaam. Doch wordt glucose als eerste aangesproken.

Opdat de lichaamscellen glucose zouden kunnen opnemen en omzetten in bruikbare energie, hebben zij insuline nodig. Insuline is een stof die door het lichaam zelf (bepaald door cellen in de pancreas (= alvleesklier) wordt aangemaakt en kan worden aanzien als een sleutel die elke cel nodig heeft om zijn deur voor glucose te kunnen openen.

Bij sommige mensen, en zo ook frequent bij PCOS-patiënten, zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline. In dat geval spreekt men van insulineresistentie.



Insulineresistentie brengt met zich mee dat de lichaamscellen meer insuline (sleutels) nodig hebben om de deur voor glucose te kunnen openen. Daardoor wordt er compensatoir meer insuline geproduceerd door de pancreas en is er bijgevolg meer insuline in het bloed aanwezig zijn, ook wel hyperinsulinemie genoemd.

Dit volledige mechanisme kan ertoe leiden dat de PCOS-patiënt na enige tijd diabetes (type 2) ontwikkelt. De pancreas moet bij iemand met insulineresistentie namelijk dubbel zo hard werken dan bij iemand zonder deze aandoening. Daardoor zijn de cellen van de pancreas vlugger uitgeput en na enige tijd niet meer in staat zijn om voldoende insuline te produceren. De hoeveelheid glucose, aanwezig in de bloedbaan, zal zodoende niet meer voldoende worden opgenomen door de lichaamscellen en een teveel aan glucose in het bloed, of hyperglycemie, veroorzaken.

Insulineresistentie, voorkomend al dan niet bij PCOS-patiënten, blijkt te wijten aan een inwendig defect dat aanwezig is bij personen met een genetische predispositie.

Conclusie

Als de lichaamscellen niet genoeg glucose krijgen neemt de hoeveelheid insuline toe, waardoor de lever meerdere hoeveelheden glucose moet aanmaken. Je lever maakt als het ware overuren. Wat de hoge leverwaarden zou kunnen verklaren.

De hoge concentratie insuline zet de eierstok aan tot het produceren van meer geslachtshormoon, wat PCOS als gevolg kan hebben.

Op veel sites wordt vermeld dat insulineresistentie een verschijnsels van PCOS is.
Ik ben echter van mening dat insulineresistentie de oorzaak is van PCOS!

Geschreven door Irene

PCOS is een welvaartsziekte. Door de voeding van tegenwoordig neemt het aantal vrouwen met PCOS alleen maar toe. De medische wereld loopt hierin achter. Mijn ervaring heeft geleerd dat veel artsen of specialisten niet goed genoeg op de hoogte zijn van het ziektebeeld. Sommigen gaan zelfs zo ver door PCOS te ontkennen, ondanks dat de symptomen overduidelijk zijn. Dit heeft als gevolg dat heel veel vrouwen tegen een muur oplopen in ziekenhuizen. Het doel voor mij op deze site is om zoveel mogelijk vrouwen die al jaren met deze klachten rondlopen te kunnen helpen en tevens een duidelijker beeld te geven van de onbalans in hun lichaam.

0 reacties:

Een reactie posten

 

© 2014 InfoPCOS.blogspot.nl. Alle rechten voorbehouden
Designed by Templateism

Back To Top